Қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тәрбие және білім беру объектілерінде жол берілмейді:
1) дайындау және өткізу:
йогурт, сүзбе, айран;
толтырылған құймақ;
Флот стиліндегі макарон;
сельцев, форшмаков, желе, паштетов;
кремі бар кондитерлік өнімдер;
кондитерлік өнімдер мен тәттілер (шоколад, кәмпиттер, печенье)
тұтыну пакеттерінде;
жеміс сусындары, квас;
қуырылған өнімдер;
жұмсақ пісірілген жұмыртқа, глазурь жұмыртқалары;
күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қосылған салаттар
қаймақ және майонез;
окрошкалар;
саңырауқұлақтар;
өнеркәсіптік емес (үйде) тамақ өнімдерін дайындау;
тез дайындалатын құрғақ тағам концентраттарына негізделген бірінші және екінші тағамдар;
газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды суларды, тәтті алкогольсіз сусындарды, алкогольсіз энергетикалық (тоник) сусындарды, концентрацияланған диффузиялық шырындарды (оралған минералды және ауыз суларды қоспағанда);
фаст-фуд: гамбургерлер, хот-догтар, чиптер, крекер, киришек;
ыстық тұздықтар, кетчуптер, ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, желкек, қыша) ;
2) пайдалану:
термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;
суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;
ауыл шаруашылығы жануарларының аурушаңдығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері;
тілді, жүректі қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстардың қосалқы өнімдері;
өнімді жануарлардың еті және механикалық сүйектен жасалған құс еті;
құс етінен коллаген бар шикізат;
қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері;
генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) генетикалық түрлендірілген көздері бар шикізат;
құрамында темірі бар дәрумендермен, жоғары және бірінші сұрыпты бидай ұнының минералдарымен байытылмаған (бекемделмеген) тұз.